.


.

Portadeta

Portadeta

.

.
.
.

...

...

dimecres, 15 de novembre de 2017

"España!" El sentimentari ideològic espanyol a través de les ambaixades festives morocristianes del segle XIX

Ontinyent, a dimecres quinze de novembre de 2017.

Fa cosa d'un any i escaig, un investigador a qui em respecte em sol·licità que li enviara un article que vaig publicar al programa de festes de Moros i Cristians d'Ontinyent l'any 2004.
Vaig apressar-me a buscar-lo per casa. No vaig trobar el programa. L'havia deixat a un "amic". Cride a aquesta persona i no el tenia, més que res perquè em jurava i em perjurava que mai no li l'havia passat... Vaig mig oblidar-me del tema. Mesos després, aquell "amic" em solta que no, que havia perdut el programa... Ah, que no deies que no te l'havia deixat? Per coses d'aquestes el meu arxiu està ara tancadet, convenientment.

Fa poc temps, aquest investigador m'ha insistit en què li passara el material. L'he pogut recuperar i hui mateix li'l faig arribar. Però, he pensat que, ja que estic, puc penjar-lo també del meu blog, per si et ve de gust escabussar-te en un tema que trobe apassionant: la ideologia espanyista/espanyolista que es desprén de les nostres ambaixades morocristianes. I més interessant que pot semblar ara que les coses aquestes de les patries estan tan a flor de pell...

En aquell temps, vaig publicar un seguit d'articles llarguíssims i documentats. Eren altres moments, intensos del tot. Ara...


La citació bibliogràfica d'aquest article és la següent:

GÓMEZ I SOLER, Sergi. "Espanya! El sentimentari ideològic espanyol a través de les ambaixades festives morocristianes del segle XIX". Revista de Festes de Moros i Cristians 2004 (pag. 194-205). Societat de Festers del Santíssim Crist de l'Agonia. Ontinyent 2005.

Agraïsc a Josep Vicent Ferre l'aportació de la paginació del text.