.


.

.

c

c

.

"Sadoll de blancs en llum, espatlla en força blava,
el mar nua les boires dubtoses de cofins
llunyans amb un incògnit suau que mai no acaba,
imprecís, inexacte d'un altre més endins".

Sonet Marí. Quadern de Sonets. Bartomeu Rosselló-Pòrcel..

.
.
.

Cartell del Corpus 2020

Cartell del Corpus 2020
Obra de Juanjo Alcaide i de Sergi Gómez i Soler

dimarts, 19 de maig de 2020

El santet de nom més curt...

SantIvo.jpg


Ontinyent, a dimarts dèneu de maig de 2020.

És tan curt el nom del santet de nom més curt en la nostra llengua que tots els anys se'm passa felicitar els qui el duen. Poca gent és, però la hi ha. Sona més a sigla de partit polític que no al nom masculí que representa: Iu. Iu de Kermartin o Ivó, que allarga un poc més... Dues lletres que en nostre romanç pla tradueixen el nom bretó d'aquell sant patró de la Bretanya i que sol representar-se entre un pobre i un ric: Erwan Helory. Igual el coneixes més per la seua forma francesa, glamurosa per dur-lo un conegut dissenyador de robes: Yves Hélory de Kermartin. 

Curt el nom, però hi ha un mínim de tres sants que el duen... Aquest, fou advocat famós, d'aquells advocats carregat de decretals de finals del segle XIII que, moguts pel seu convenciment religiós, ajudaven els pobres front els senyors feudals. Tan rara era la cosa que a la seua tomba conten que escriviren:

SANCTVS IVO ERAT BRITO
ADVOCATUS ET NON LATRO
RES MIRANDA POPULO.

Si fa no fa, diu que sant Iu era bretó, i advocat, que no lladre... cosa que flipava el poble!

Pintura de Roger van der Weyden que representa sant IuEl problema del patronatge justicienc es va presentar prompte a casa nostra. No podia ser tingut com patró dels advocats, perquè això ja ho era altre coetani seu, el gran amic i enemic del rei en Jaume I, sant Ramon de Penyafort (el patró dels surfistes, per cert, també). Solució? els advocats per a Ramon i sant Iu a protegir els notaris i els procuradors... També protegeix els orfes i els xiquets abandonats, ja veus..., i a Roma li està dedicada l'església de Sant'Ivo alla Sapenza, quasi res...

Doncs bé, enguany hem complert amb sant Iu. Ens conten que cada vegada que algú tria Ivó per Iu, sant Ot se n'alegra...

Sant Iu, saluda la concurrència...

Cap comentari: