.


.

.

.

.

.

"Jo sóc sols dels meus braços i els meus passos".

El Comte Arnau. Joan Maragall.

.

.
.
.
.

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT
PREMEU SOBRE LA IMATGE PER A MÉS INFORMACIÓ

divendres, 15 de desembre de 2017

Obra de Moros... Un passeig per la memòria dels "moros" i de les seues representacions a la Vall d'Albaida

Ontinyent, a divendres quinze de desembre de 2017.

Ara mateix, una de les representacions festives més interessants, i també estimades, dels pobles de la Mariola, està sent descontextualitzada i atacada com a racista i, per tant, impròpia de la societat actual. És laa dels patges negres dels Reis de l'Orient d'Alcoi, però també existents, ara o adés, a altres poblacions veïnes. 

D'entre les innecessàries i gens efectives defenses a ultrança de la fosca tradició en una societat de pur postureig, moda passatgera i falta de seny i de respecte pel proïsme, hi ha una proposta que m'ha semblat ben interessant: que es convide a la coneixença directa de la festa a qui diu haver-se sentit humiliat. És així com comprovaria de primera mà que ací, el "negre", el "moro" en general, no només no és burlat sinó que ocupa un lloc preminent en la nostra cultura socio-festiva i sentimental.

Per això mateix he pensat que igual era oportú recuperar un dels darrers articles que vaig escriure a la "Revista Almaig, Estudis i Documents" d'Ontinyent, el 2010, titulat, precisament "Obra de Moros... Un passeig per la memòria dels "moros" i de les seues representacions a la Vall d'Albaida", on faig un recorregut per la riquíssima varietat de personificacions que tenim de les persones negres dins, sempre, del conjunt genèric del "moro".

GÓMEZ I SOLER, Sergi "Obra de Moros... Un passeig per la memòria dels "moros" i de les seues representacions a la Vall d'Albaida"(pàg. 120- 131). Dins Revista Almaig. Estudis i Documents XXVI. Associació Cultural La Nostra Terra. Ontinyent 2010.