.


.

.

.

.

.

"Només amb un somriure/ que em facis, tot passant,/ ja m'omplo d'alegria/ i veig el món més gran".

Només. Joana Raspall.

.

.
.
.
.

Obra de Juanjo Alcaide en obsequi pel mig milió de visitants d'Animafesta - Can Carrasca. Octubre de 2018.

.

.
.
.

dimecres, 20 de desembre de 2017

I això de l'Àngel del Betlem de Xàtiva?


Imatge de l'Àngel treta de les notícies d'Antena 3 TV

Ontinyent, a dimecres vint de desembre de 2017.

Parle amb un amic. Comentem allò indefinible de cert partit polític valencià amb poder que premia recentment un artista a nivell dels seus caps mentre els regidors de cultura del mateix partit el ningunegen o l'entrebanquen als seus pobles. Veus? Sí que estan partits, sí..., i amb el coneixement justet, molts, per acabar el dia...! I l'amic que em solta escopetat si coneixia el cas de l'Àngel de Xàtiva... Doncs no. Altra parida dels polítics? Sí, i celestial...

Em conta tant que no m'ho crec i em força a llegir-ho al mateix Liante... Que no, que és increïble...! Una regidora de cultura (altra), que ve a pensar que el Betlem Municipal de què tant presumeix la ciutat dels dos castells és massa religiós, i cal fer-lo més laic. I va i ordena retirar l'Àngel aquell del "Glòria a Déu a les altures, i a la terra Pau als homes de bona voluntat". Recontracollons (Ave Maria Puríssima, com deia tot seguit, sense ni alenar, una auela del meu poble)... Més laic un Betlem?

Les explicacions, però, em deixen més estorat encara... Diu la senyora regidora que "no és una figura necessària". Vaja, l'Àngel no és necessari, però la seua retirada ajuda a fer-lo més laic. Aaaaah! I encara teniu el rei Felip 5é cap per avall a l'entrada del Betlem...? Que "hi ha moltes religions hui en dia", i ahir també les hi havia, i demà hi haurà més, però el sou es cobra en el 2017, i el Betlem és una tradició nadalenca, encara... Que és "molt més" aquest betlem que no el seu component religiós, només "una excusa" per a promocionar el turisme en la ciutat... Xe!, la gent no va a una Mostra de Treballs Antics, o Populars, o Perduts..., la gent que acudeix a Xàtiva a contemplar el muntatge va a veure el Betlem i pel Nadal. Se'ls tracta/se'ns tracta, així, de gilipolles? Potser sí!; ves, ja no em prenc la molèstia de baixar enguany a vore on collons aparque si de mi només volen que em deixe diners tot pujant  l'estadística de gent presa per idiota per l'Ajuntament xativí!

L'Àngel ha estat retornat per ordre del senyor Alcalde. Ja tens angèlica crisi de govern per a la premsa àvida de coses d'aquestes i les oposicions famolenques. Amb el retorn de l'Àngel, el Betlem es fa més religiós..., però no més cristià si juguem a buscar simbologies: també més jueu i més musulmà; religions molt properes a les cristianes que també creuen, i en alguns aspectes molt més que no els cristians encara, en el món angèlic... (pren conciliació de sensibilitats diverses!).

I per acabar d'adobar la falla, les paraules del senyor Alcalde: que el betlem posa en valor "el magnífic treball de les jardineres i jardiners municipals". Ah, però que algú dubtava del seu treball? Ben aplaudible que és, i més si amb el seu art ajuden a atreure eixe turisme i tal... Quina manera de tirar balons fora, de perbocar fum de canyots...  Veus? El que et vaig dir al principi d'aquesta legislatura es fa carn entre nosaltres. Por em feien tots aquests que anaven de salvadors d'açò i d'allò. Cos a terra que vénen els nostres! I eixa és la vergonya que tant dic i tant denuncie, perquè em cou molt: que siguen "els meus" els qui dient i desdient, fent i desfent i amb el desficaci i la indocumentació per bandera, perpetren aquest sainets. Si vols usar de tradicions que no coneixes, que no t'agraden o que no respectes pel teu benefici polític tot "evolucionant tradicions", pots eixir més que socarrat..., i culturalment retratat!