.


.

.

.

.

.

.
.
.
.

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT
PULSEU SOBRE LA IMATGE PER A MÉS INFORMACIÓ

dijous, 2 de febrer de 2017

Però xica, Candelària, pots fer el favor d'aclarir-te?
Ontinyent, a dijous dos de febrer de 2017. La Candelària.

Sempre em passa igual. Quan arriba el dia de l'aniversari de Jaume I i de ma tia Sari, em pega per mirar cap amunt. Fa sol? La Candelària riu! Plou! La Candelària plora! Allò del comme ci comme ça? Ni riu ni plora! I desseguida ho penge pel Facebook per si algú encara no s'ha enterat de la cosa...

I desseguida encara, s'omple la cosa de comentaris, i el Whatsapp també, i el correu electrònic de vegades. Tot són gents que, amablement, s'apunten a dir-me com va el refrany al seu poble, la pròpia versió... I per què? Ho tinc molt clar: potser perque és una de les dites més esteses i vives de les moltes que conservem al nostre memorial immediat. I, a més, i aquesta no és massa discutible: es tracta d'un refrany extremadament positu. El fred se'n va per fi i ja albirem, mes que siga de gaidó i lluny, miops com som per aquestes coses, una ja desitjada primavera...- "Quan la Candelària riu, llenya al niu; quan la Candelària plora, no faltaran tres mesos de mala hora".

- "Quan la Candelària plora, l'hivern ja és fora, i si no plora, ni dins ni fora".

- "Si la Candelària plora, de l'hivern ja estem fora; si la Candelària riu, tornate'n al niu; tant si riu com si plora, de l'hivern ja estem fora".

- "Si la Candelària plora, hivern fora, i si es riu ja ve l'estiu".

-"Si la Candelària plora, l'hivern és fora; si la Candelària riu, ja estem en l'estiu; tant si plora com si riu no faces niu, i si deixa de plorar, l'hivern està per passar".

- "Candelera clara, hivern hi ha encara".

- "Canderera rasa, l'hivern no es mou de casa".

- "Després de la Candelera, l'hivern enrera; però si no ha nevat i vol nevar, l'hivern encara no ha arribat".

- "Quan la Candelera plora, el fred ja és fora. Quan la Candelera riu, el fred és viu. Tant si plora com si riu, ja ve l'estiu".


I això que hui, el dia de la Mare de Déu de la Candela, és només la meitat exacta de l'estació. 
Era el moment de tancar definitivament el Nadal, i ho féiem posant l'última escena al Betlem, la de la Presentació en el Temple del Jesuset, i en no res, retirant-lo en un no res, que ja està bé la cosa... 

Dia de canvis, de pas, de vacil·lació com la de la flameta dolça d'una candeleta de colors..., per això hui celebraven els celtes el seu Imbolc, festa de festes, perquè duia l'esperança del renovellament que implica el nou verd... "Mera" com hem acabat amb el tema de les proves de l'os amb la seua ombra, si la veia o no la veia hui per tornar-se'n al seu redós a seguir hivernant que els americanots passaren el costum a les molt més manifassejablesa marmotes i al món sencer s'ha acabat coneixent més aquest dia com "el de la marmota" que no amb cap altre costum ni denominació. Catxis....!

Ai el verd... No m'extranyarà que, en pocs dies, quan s'aclarisca el temps atracallat d'ara, esclaten de sobte i amb una força inusitada, florides i fullades... Els ametlers molt estan tardant enguany en cobrir-nos el cel immediat amb sos roses i blancs d'encís... Amb la saó d'aquest hivern profitós, he vist ja arbres a cormull de gemes que tenen pressa per obrir-se a un món que saben millor, per més bell, amb la seua arribada. Però clar, per a això, cal que la senyora Candelària sàpia ja quin vestit posar-se, si riu, si plora o què... Perquè hui ha fet tots els papers de l'auca, i això sí que no...

Passe el que passe, l'hivern està fora... 

"Després de la Candelera, Carnestoltes ve al darrera". I tant, que hui ja és el Dijous dels Amics!!!!