.


.

.

.

.

.

.
.
.
.

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT
PULSEU SOBRE LA IMATGE PER A MÉS INFORMACIÓ

dijous, 9 de febrer de 2017

A pas de caragol, però les dones faran festa...
Ontinyent, a dijous nou de febrer de 2017.

El procés d'integració de les dones en el darrer reducte fester morocristià on no tenen cabuda igualitària, Alcoi, està allargant-se en el temps i donant bona cosa de quefer, discussió i treball pels periodistes. És cosa lògica atenent que el sistema triat per tots i per ningú per a la normalització és l'anar poc a poc, acostumant la ciutadania a aquesta mateixa normalitat sense que puguen sentir-se amenaçats alguns principis identitaris, aquells impossibles de canviar si no és amb temps, pedagogia i algun calbot de tant en tant...  

Això sí, el procés continua sent interessantíssim d'analitzar, perquè mostra de totes, totes, eixa idiosincràsia tan arrelada com va quebrant-se i canviant. Després de la polèmica plantejada per la filà Xano, capitania d'enguany, i les darreres escaramusses (que ja porten lustres d'estira i arronsa) perquè l'avançament integrador es produisca a l'ontinyentina (no voleu la igualtat?, no acompliu la llei?, doncs reducció dàstrica a la subvenció econòmica des de les instàncies cíviques i xim pum), sembla que la cosa ha tornat a tensar-se. Els Xano plantejaven una esquadra femenina per a iniciar la diana, però resulta que com el cap d'esquadra és el Sergent Moro, i s'addueix que es tracta d'una figura històrica, no pot dirigir un grup de dones.

L'Associació de Sant Jordi, davant aquest nou tour de force, ha plantejat canviar les Ordenances de la festa, i les propostes, es votaran en assemblea el proper 23-F... En l'article 11, que parla de la Glòria, volen que figure que és una "desfilada d'un fester de cada filà amb el disseny oficial que corresponga segons el seu gènere". Vol dir això que afegint el què hem ennegrit, podran haver-hi glorieres. Això sí, amb el vestit de dona i a partir de 2018.

En l'article 54, que es crea de nou, i que es referirà a la Diana i a l'Entrada, es dirà que en any de capitania, l'esquadra de la filà capitana només constarà dels deu membres, perquè el cap serà el Sergent oficial. Així, un home podrà dirigir una esquadra de dones. A més, apareixerà una idea certament revolucionària, passeu-me el mot, pel que fa al món fester propi: "per qüestions d'uniformitat i estètica, no es podrà mesclar en una mateixa esquadra dos tipus de dissenys oficials". És a dir, no es permetran les esquadres mixtes. ¿Què passarà si alguna filada decideix, i ho aprova tothom que cal que aprove aquestes coses, prescindir del vestit de dona en un futur? Que acabaran desfilant homes i dones amb un mateix vestit, com passa arreu. Veurem què tardaran al pas de caragol que es va, uns estirant per ací i altres tibant per allà. Segur que tomba, però veurem quan.

S'use com vulga usar-se el llenguatge, serà cosa de tornar a matinar enguany per fotografiar una primera esquadra mixta a Alcoi... Igual ens toca baixar abans si és cert que el cartell d'enguany serà "molt femení"...!