.


.

.

.

.

.

.
.
.
.

.

.

dimecres, 25 de gener de 2017

Nits del Ciri

Portada del programa de festes de sant Blai de 1976 en què es commemorava els cinquanta anys de les Nits del Ciri a Bocairent.


Biar, a dimecres vint-i-cinc de gener de 2017.

Em pregunta una lectora de terra baixa i plana -i fallera- què és això de la Nit del Ciri que anuncie al meu blog en la secció aquesta en què cada dia pose la data, apunte qui ha nascut i mort en dates passades i assenyale, si és festa de guardar, quina i on... Sí, els qui entreu amb el mòbil vos perdeu tantes coses que penge a les vores... Per a què estan si no, les vores i els ordinadors...

Li agraisc la pregunta. Li la responc.

A Bocairent, abans de la festa de sant Blai, tan rica en representacions simbòliques i significances, i entre una munió d'actes protocol·laris (històrics i no) d'anunci, té lloc la novena dedicada al sant.

Cada dia dels nou que dura la seguida de celebracions religioses, i des de 1926, s'encarrega de celebrar-lo una de les comparses, que també en són nou. La filà convoca al novenari, per la vesprada i a l'església de l'Assumpció. El servei religiós, amb prèdica, conclou al davant de l'altar major, on ha estat entronitzat ja la imatge del sant patró de Bocairent -i dels mals de laringe i faringe-. Allí, tots plegats i cadascú amb un ciri a la mà, li canten els goigs laudatoris.
Això seria el "Ciri" pròpiament dit...

Després, la gent festera, ben acompanyada per la corresponent banda de música, es desplaça apresseta fins el maset propi, l'ampla seu social de cada entitat, per sopar en bona comunitat i de bona gana... A l'església encara, o al maset ja, sol aprofitar-se l'ocasió per fer homenatges a festers determinats o imposar bandes d'alferes...

Ja de nit, hi ha una desfilada informal que serveix, o millor servia, com a assaig general davant les properes festes. En algunes filades hi ha costums particulars, com ara entre els Moros Marins, que acaben a la plaça cantant agombolats al ritme del seu himne propi, "El Marino".
Aquest costum de l'assaig previ, origen mateix de les soldadesques militars antigues que la motivaren, és ben present també a molts altres pobles morocristians. Són actes com les voltetes i les entradetes que, ací a Bocairent, prenen una idiosincràsia pròpia i definidora. Van seguides, immediates a l'inici festiu, lligades al fet religiós commemoratiu... I a més, en quants i quins altres pobles pots trobar-te la gent festera desfilar protegida de tant de fred amb les tan reprecioses mantes?