.


.

.

.

.

.

.
.
.
.

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT
PULSEU SOBRE LA IMATGE PER A MÉS INFORMACIÓ

dimecres, 18 de gener de 2017

Isabel-Clara Simó, Premi d'Honor... Felicitem-nos!
Biar, a dimecres díhuit de gener de 2017.


“Amb el pas lleuger, es podia arribar en mitja hora a la fàbrica. I a la primavera era una mitja hora que enamorava, de tants refilets de pardals i de tantes llums de coloraines a l’abast de la vista. La carmanyola, dins de la bossa, li colpejava la cuixa a cada contorneig del pas. L’aire flairava fems, però fems nous, de matinet, i el solet escalfava la punta del nas. Júlia portava, amb precaució, les faldes i el brial un poc arromangats, per no arrossegar la terra, que al matí és humida i deixa unes taques de deixar-s’hi els dits fregant. Va veure els codonyers a la dreta, encara lluny. Va forçar el pas. El xiulet no tardaria a sonar.


«Sóc una dama que va d’excursió. No: que s’ha perdut en una excursió.» Va travessar el pontet que creuava el Barxell. «Ara arribe al casalici. Les fadrines m’han preparat catifes de flors per a rebre’m.» El xiulet va començar a emetre la seua única nota, llarga, metàl·lica, enutjosa. Va forçar més el pas.

El vent va enderrocar el breu artifici del monyo.

El polisson posat,
el monyo ben lluent,
els rissos a la cara
i morint-se de fam.

Quan es va lligar el davantal, ja sorollaven les màquines.
L’estamera nova, que portava Glòria, grinyolava, mancada d’oli. Quan l’encarregat va fer la primera ronda, Júlia feia anar el teler a tota màquina, i si hom no mirava el panteix agitat del pit i els colors de les galtes, ningú no s’hauria adonat que, per un no res, havia estat a punt d’arribar tard a la fàbrica”.

Amb aquest fragment de la primera lectura que li vaig fer, la meravellosa novel·la "Júlia", vull aplaudir la senyora Isabel-Clara Simó i Monllor, alcoiana de pro, per haver guanyat el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes en la seua quaranta-novena edició.


Pocs valencians han aconseguit aquest guardó. Aquesta vegada, curiosament, han sigut dos de seguits, que l'any passat li l'atorgaren al xativí Ramon Pelejero. Poques dones també l'han guanyat... I ara, el rep una mariolenca d'arrel, i de ploma meritòria. Per això, cal que, en felicitar-la, també ens felicitem...