.


.

.

.

.

.

.
.
.
.

.

.

divendres, 23 de setembre de 2016

Referéndum. Sevilla vota sobre la Feria d'Abril... (i II)
Ontinyent, a divendres vint-i-tres de setembre de 2016.

I Sevilla ha parlat. 
Ho han fet unes 40.659 habitants majors de 16 anys, des del dilluns passat fins a aquest matí. Són vora un 8% del cens electoral, la xifra més alta de participació alcançada per una d'aquestes consultes municipals en una gran ciutat espànyica. 

El resultat ha estat interessant.

Pel que fa a la primera pregunta, la de l'ampliació de la Fira, ha votat que sí el 61'8% (25.133 vots). El no ha assolit un 38'19% (15.526 vots).

La segona pregunta, la de tenir sempre un dia festiu al si de la celebració ha aconseguit 32.963 vots favorables contra 7.696 contraris.

Com que aquest referéndum no vinculant era auspiciat des del govern local, partidari d'un sí a cada pregunta, a partir d'ara, la Feria de Abril inclourà dos caps de setmana en lloc d'un. Com que les visites foranes s'hi centraven en l'únic cap de setmana fester fins ara, hom suposa que els beneficis econòmics seran amplíssims.

Poca broma. Un dels motius pels quals cal donar importància a aquest fenòmen votacional ve del motiu econòmic. Sempre anem dient que la festa és un motor de l'economia d'una població, se sap d'antic això...! Però poques festes han estat estudiades com aquesta, a la recerca d'unes xifres aproximades a la realitat. Diu la Universitat de Sevilla que el Real de la Fira rep una mitjana de 492.924 visitants per cada dia firer. El 12'8% dels visitants diaris no són sevillans. Aquests "forasters" fan una despesa mínima diària de 135 euros per persona. En la setmana, els "beneficis" per a la ciutat són estimats en 722 milions d'euros, un fet que supera el 3'5% del PIB anual de la ciutat. És, llavors, certament un motor. L'Ajuntament confia en sumar a aquesta xifra 121 milions més amb l'afegit aprovat del nou cap de setmana. I tot això, sense comptar tota l'economia submergida, molta, massa, que aquest event remou...

Davant aquests numerets, no hi ha tradició que puga mantenir-se...