.


.

.

.

.

.

.
.
.
.

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT
PULSEU SOBRE LA IMATGE PER A MÉS INFORMACIÓ

dimarts, 14 de juny de 2016

Les Valls de la Mariola ja estan prou refotudes, xe...Jacarilla, a dimarts catorze de juny de 2016.

Al·leluia, que ja portava jo massa temps dient i dient com si estigués boig. M'al·lucinava el joc lleig de l'esquerra valenciana recolzant la "comarcalització" impulsada (és un dir, millor "usada" de gaidó) pel Pp i ara beneïda per Compromís i el Pspv a través de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Això de separar Banyeres de Mariola de Beneixama i Biar, que aquestes passen immediatament a unir-se a zones castellanoparlants de major població en una llei de comarcalització devaluada no només trenca les línies històriques sinó que naturalitza una futura castellanització. És la sensibilitat que pel territori es té des dels despatxos de València, ara i adés. Si ja és prou estúpid separar provincianament la Vall d'Albaida del Comtat i l'Alcoià, ara més ratlles de base econòmica a benefici de...? 

Però finalment algú amb predicament ha posat el crit al cel davant tal tripijoc. Ha estat l'Institut d'Estudis de les Valls de Mariola que ha deixat la cosa clara a través d'aquest manifest. Les Valls de Mariola són una unitat que, ara mateix, anomenem Alcoià. I m'unisc a la seua intenció d'unitat, més que a la Vall d'Albaida li coste l'estimada "Serra"...


MANIFEST


LES VALLS DE MARIOLA SÓN DE L’ALCOIÀAquest proppassat 3 de maig de 2016, es va presentar a les Corts Valencianes el Mapa de les comarques de la Comunitat Valenciana, un treball elaborat per l’Institut Cartogràfic Valencià (ICV) que ha tingut el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) pel que fa a la correcció toponímica. Val a dir que sempre seran benvingudes totes aquelles iniciatives que tinguen com a objectiu la normalització lingüística de la nostra toponímia, així com la vertebració del territori a través de comarques. Però si fem una ullada a aquest mapa, que s’ha editat per a lliurar-lo a institucions i centres educatius, ens adonem que, pel que respecta a la divisió comarcal, és justament la mateixa proposta que va fer servir la Generalitat Valenciana l’any 1985. Per a l’Institut d’Estudis de les Valls de Mariola (IEVM), el mapa en qüestió utilitza uns criteris de comarcalització gens encertats que en aquell moment ja van ser fortament criticats des de diferents sectors de la societat valenciana.


Ara, 27 anys després, es reedita aquest mateix mapa i, com no podia ser d’una altra manera, les reaccions en contra des de diferents punts del País Valencià no s’han fet esperar. Per exemple, institucions del Maestrat, que han manifestat no estar gens d’acord que part dels pobles vinculats històricament a la seua comarca els hagen passat a la comarca veïna, «perquè els falten metres quadrats per cobrir l'anivellament territorial i demogràfic». Una cosa semblant han fet amb la nostra comarca de l’Alcoià. Quatre dels pobles de les Valls de Mariola (Biar, Beneixama, el Camp de Mirra i la Canyada) han estat sempre vinculats als altres pobles de la comarca de l’Alcoià. Però no només els correspon continuar aquesta vinculació per història, llengua i cultura, sinó que els convé per economia i per opcions de progrés i de futur, sense quedar fora del conjunt de les comarques centrals valencianes.

De la mateixa manera que tots els models comarcals que s’han fet servir fins ara no dubten en organitzar les comarques no valencianoparlants tenint en compte el criteri lingüístic, (la Plana d’Utiel, els Serrans, la Canal de Navarrés…), ¿per què no mantindre aquest criteri amb els pobles de les Valls de Mariola? ¿Per què una vegada i una altra s’insisteix en afegir els pobles de Biar, Beneixama, el Camp de Mirra i la Canyada a la comarca de parla castellana de l’Alt Vinalopó? Encara que alguns no ho vulguen veure, segons l’històric Tractat d’Almisrà aquests pobles marquen la ratlla de frontera. Villena és incorporada a les terres valencianes el segle XIX. L’IEVM creu que té sentit que aquesta població de parla castellana, amb d’altres també veïnes com Saix i Salines conformen la comarca de l’Alt Vinalopó, però no té cap fonament trencar la comarca històrica de l’Alcoià i annexionar Biar, Beneixama, el Camp de Mirra i la Canyada a una comarca veïna (així com també replantejar-se el cas de Bocairent, poble que forma part geogràficament del corredor de Biar-Agres). Que aquests quatre municipis es mantinguen a l’Alcoià no voldrà dir que no continuen tenint amb normalitat relacions comercials o de qualsevol altre tipus amb els pobles de l’Alt Vinalopó.

El Nou d’Octubre de 1986, centenars de veïns de Biar, Beneixama, el Camp de Mirra i la Canyada ens vam manifestar amb el lema «No trenquem la comarca. Per la unitat de l’Alcoià», amb el suport de diferents institucions comarcals i universitàries. Ara, 27 anys després, suggerim a les Corts Valencianes que per a una millor vertebració del territori tingueren en compte aquestes qüestions a l’hora de dissenyar una futura llei de comarcalització.