.


.

.

.

.

.

.
.
.
.

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT
PULSEU SOBRE LA IMATGE PER A MÉS INFORMACIÓ

dijous, 18 de febrer de 2016

Estimat germà. Sant què...?

Jacarilla, a dijous dihuit de febrer de 2016.

Molt estimat germanet.

Quan vas nàixer, com bé saps, els nostres pares volgueren posar-te el nom que els teus germans preferíem de la llista que havíem anat ratllant en el temps de la teua gestació. El seu significat s'adia molt bé a aquella situació: "desitjat, demanat a Déu".

El rector aquell que té ara una plaça sense portes al cul de ma casa, va dir-nos que el teu sant era el 18 de febrer. Li vàrem fer cas a l'home i ens posàrem alegrement a celebrar la teua onomàstica aquest dia sense mirar pel nostre compte, i malgrat que, a les clares, suposava un inconvenient a l'ordre establert atés que sis dies després s'esdevenia el meu sant, i organitzativament s'hi presentaven problemes... Però ca! Com no anàvem a celebrar com corresponia el sant del xic? Si un any, ho recordaràs perfectament, vam arribar a obsequiar-te amb una nevada i tot!!!!


Bé. La meua felicitació la tens ahui també, res més faltaria.


Però hui no és el teu sant.

Regirant i regirant, no sé d'on es va treure la dada el furtabanderes aquell...
Vejam.

Segons els llistats consultables, els catòlics celebren hui un tot de sants diferents, un cormull! Comencem per sant Eladi o Hel·ladi, bisbe de Toledo, mort el 632, els anteriors Sadot de Seleúcida i uns 128 màrtirs que l'acompanyaren en una escabetxina el 342, el bisbe Tarasi de Constantinoble, a qui desarquebisbeconstantinopolitanitzaren el 806. Angilibert, abat de Centula, finat el 814. Hi ha Teotoni de Coïmbra, portugués abat que fundà els Canonges Regulars de la Santa Creu, perit el 1162. Hi ha també un dels màrtirs de la Xina, afaitat per la gola el 1820, François-Régis Clet...

Un dels meus pintors preferits, fra Angèlico (1455) és celebrat hui com a beat, junt el prèvere Silliam Harrington (1594), i un munt de prèveres més, tots ells convenientment martiritzats arreu del món, John Pibush (1601), Jean-Pierre Néel, Martí Wu Xuesheng, que sóna tan xinés cristianitzat i passat per la fulla com Joan Xeen Xianheng (1862) i Gerog Kaszyra, un polonés del temps de les persecucions nazis amb una beatificació una mica "rara" feta pel seu compatriota Joan Pau II...

Dels sants de tota la vida, hui als calendaris sol aparéixer el bisbe Simeó I de Jerusalem, del segon segle. Hi ha també Lleó i Paregori de Patara, dos màrtirs del 260. Luci, Silvà, Tòtil (m'encanta aquest nom, que ja saps el què significa en la nostra incultura...), i altres màrtirs d'Àfrica del tercer segle. I Màxim, Cladi, Alexandre, martiritzats el 295. Colman de Lindisfarne, un abat mort el 676. Hildebert de Saint-Wandrille, també abat, acabat justament l'any 700. Aquest nom té mèrit: Iniorok de Vannes, bisbe del segle VIII del poble on hi ha soterrat (és un dir) sant Vicent Ferrer... I Legunci de Metz, Gwingurian de Rhuy, que també... I el beat Andreu Nam-Thung que morí ja pots suposar on el 1855.

Observaràs que no estic apuntant cap nom femení. No s'escau en un llistat on recerque el teu nom. Com a curiositat curiosa, en deixaré un que sempre m'ha fet gràcia. El de la xiqueta santa potser més famosa en la nostra cultura tradicional, la Bernardeta Soubirous a qui se li aparegué la Mare de Déu de Lorda...

Els Coptes, ai els Coptes, celebren hui Fabià I i Abraham d'Arbela.
Els Armenis, que tanta estima em generen, celebren hui Rimas i Pinnas, dos escites dels de veritat, i també santa Àgata, que ja és dir... No la celebràvem nosaltres el 5 de febrer? Sí, però és que ells s'acosten al que fan els Ortodoxos gregorians, que celebren ara els sants d'aquell dia... Macari, Boetos, Evagri d'Anabarze, Teodosi d'Skopelos, Polieucte de Constantinoble, Teodosi de Txernigov, Antoni d'Atenes, la translació de les relíquies de Mihail de Sèrbia, Evgenij, Paramon...
Els de l'església Ortodoxa juliana, celebren els sants del dos de març..., que no em pose ara a citar perquè segur que no acabem. I queda tan bé acabar amb la celebració de les esglésies protestants Luteranes... A qui creus que celebren hui? Doncs ben clar, el capo dei capi en persona, Martí Luter!

He trobat també que hui hi ha gent que celebra sants com Adam, Aitor (però si no té sant!!!), Alexandre, Àlvar, Àngel Iael, Carles, Claudi, Daniel, Dídac, Eduard, Francesc, Hèctor, Horaci, Hug, Josep, Joan, Júpiter, Korai, Leví, Lleonard, Pere, Reinald, René, Rubén, Sabas, Sebastià, Sergi (ja són ganes...) i Xavier.

Vist tot açò, només puc arribar a una conclusió. Per més que el santoral indique que el teu nom cal celebrar-lo el 20 d'octubre, com que a mi això de les oficialitats m'importa un no gens i un no res, preferisc cenyir-me a la nostra tradició casolana i no pense canviar-la amb trenta-quatre anys com venim fent-la (sí, trenta-quatre. Vas fer el sant abans del primer aniversari, com tot Crist).

Així doncs, moltíssimes felicitats. Et desitge un molt bon dia ple d'alegries, et tinc preparat un regalet i que sàpies que el teu germà major et du sempre al pensament.

Feliç dia del teu sant!