.


.

.

.

.

.

.
.
.
.

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT

VOLEM QUE PACO MUÑOZ REBA L'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT
PULSEU SOBRE LA IMATGE PER A MÉS INFORMACIÓ

diumenge, 9 d’agost de 2015

El cartell del Tractat d'Almisrà de 2015

Aquesta vesprada s'ha presentat. Ja vos en farem cinc cèntims de l'acte. Ara, vos deixem la imatge i el que apareix al programa de festes del Camp de Mirra sobre l'obra i nosaltres.

Ja ens direu si és del vostre grat, el cartell!
El cartell del Tractat del 2015 i els seus autors

En rebre l’encàrrec, els autors del cartell del 2015 ho tingueren ben clar: una imatge pel Tractat no pot fugir del simbolisme, però sí del tòpic. I per suposat, no pot deixar indiferent qui la contempla. Aleshores, calia provar a fer alguna cosa desacostumada, atrevida en les formes potser, lluminosa sempre, acolorida, val, però també austera, que parlem d’història..., i amb elements que mostren una senzillesa que no donara idea del treball que hi havia darrere de la creació... I calia que informara, que sovint s’oblida aquest aspecte... 

El resultat és una nova reinterpretació simbòlica de l’acord polític històric teatralitzat. Han volgut mostrar la tensió prèvia que motivà el pacte i que marca la totalitat de l’obra. Dues mans tensen una mateixa corda, i en el nus centren l’acord que els farà simètrics. La personalitat de tot plegat s’obre del nus-acord amb les banderes representatives dels contendents i amb algun altre element referencial que cal descobrir...
El fons negre dóna vigoria i caràcter a l’obra, i fa contrastar la pesantor tipogràfica, que aporta força, fent del mot “Tractat” gairebé un clam que centra, atreu i identifica plenament.

Tot en el cartell és dual, compensat, corresponent i conforme. Era la intenció bàsica dels creadors atenent també a la mateixa gènesi del projecte. És el primer cartell del Tractat que està signat a dues mans, i igual no tan curiosament, ni innocent, els autors provenen dels dos móns que conflueixen i tracten.

Juanjo Alcaide (Madrid 1965) és fotògraf professional, assentat a Ontinyent i amb reconegut estudi a Bocairent. Inicialment autodidacta, ha actuat en distintes disciplines relacionades amb el disseny i la fotografia. La seua trajectòria està avalada per diversos premis. Ara mateix, forma part de la junta directiva de l’AFPV, Asociación de Fotógrafos profesionales de Valencia.  

Sergi Gómez i Soler (Ontinyent 1973) és filòleg, treballa com a professor de valencià i s’ha dedicat al treball de la cultura tradicional d’arrel popular des de mil vessants distintes. Dins el camp gràfic ha realitzat un bon grapat de cartells anunciadors per a múltiples entitats culturals, logotips, retallables i colorejables, auques, fulls volants, portades de llibres, cd..., el 2012 realitzà el cartell dels moros i cristians de Bocairent.


Ambdós han anat confluint des dels anys 90, quan realitzaren un seguit de cartells anunciadors de processons del Corpus i Setmana Santa ontinyentines, calendaris etnològics i tantes històries com els ha abellit anar fent poc a poc, amb paciència i assaborint la part positiva del verb treballar: ara el cartell del Carnestoltes de Benimaclet de 2015, ara un joc de poesia i imatge en les festes de Bocairent d’enguany..., i qui sap quina serà la propera aposta? Diuen que tenen una llibreta plena de projectes visuals festius de difícil plasmació...